2022

CREA Orkest

Hindemith – Symphonic Metamorphosis of Themes by Carl Maria von Weber
Wagenaar – Wiener Dreivierteltakt
Janáček – Taras Bulba

 • zondag 10 juli – TivoliVredenburg, Utrecht

Laat je meevoeren door Europa met dit veelzijdige en verrassende programma!

2021

CREA Orkest

Janáček – Adagio
Mendelssohn – Vijfde Symfonie (deel I en II)
Dvořák – Czech Suite
Ravel – Pavane
Debussy – Petite Suite (deel I en IV)

Lieve kijker! Wat ontzettend leuk dat u kijkt naar de livestream van het CREA Orkest. Dit is ons eerste concert in anderhalf jaar dus we vinden het ontzettend fijn om voor u, ook al is het digitaal, te spelen. Afgelopen jaar hebben we via video verbinding en af en toe een fysieke repetitie er alles aan gedaan ons nog steeds bezig te houden met muziek en ons orkest.

Het CREA Orkest is na de eerste lockdown in twee kamerorkesten opgesplitst om zo ervoor te zorgen dat zo veel mogelijk mensen bij de repetities aanwezig konden zijn vanwege de maatregelen. Sinds februari zijn we bezig met de programma’s voor beide orkesten die u vanavond gaat horen.

2020

VU-Orkest

Dvořák – De middagheks, op. 108
Janáček – Taras Bulba, JW 6/15
Stravinsky – Chant funèbre, op. 5
Skrjabin – Le poème de l’extase, op. 54

Onder leiding van René Gulikers voert het baanbrekende studentenorkest, het VU-Orkest, indrukwekkende composities uit die nooit eerder door een studentenorkest werden uitgevoerd, waaronder een tot voor kort verdwenen werk van Stravinsky.

2019

USConcert

Niels Hak – Wayfare Concerto (opdrachtcompositie)
Karol Szymanowski – Eerste Vioolconcert
Sergej Rachmaninov – Symfonische Dansen

Dit jaar reist het USConcert af naar de steden Graz in Oostenrijk en Zagreb en Split in Kroatië. We gaan in elk van deze steden een concert geven met als programma de ‘Symfonische Dansen’ van Rachmaninoff, het ‘Eerste Vioolconcert’ van Szymanowski en het stuk ‘Wayfare Concerto’ van onze eigen slagwerker en tevens afgestudeerd componist Niels Hak.

Naast de reguliere concerten zullen we ook concerten in kleinere bezetting geven voor mensen die normaliter niet snel in aanraking komen met een klassiek concert. Zo zullen we in Graz een speciale samenwerking met een vluchtelingenorganisatie aangaan en zullen we in Zagreb met een vluchtelingenband samenspelen. Op deze manier hopen wij tijdens de tournee zo veel mogelijk mensen met onze muziek te bereiken.

UUnited Music festival 2019

Spinvis in samenwerking met symfonieorkest USConcert

 • donderdag 28 maart – TivoliVredenburg, Utrecht

Erik de Jong alias Spinvis is in vijftien jaar uitgegroeid tot een van de meest eigenzinnige en veelzijdige artiesten in het Nederlandse poplandschap. Met zijn  melancholische klanken en poëtische teksten weet hij je recht in je hart te raken. Op UUnited gaat hij de samenwerking aan met het geweldige symfonieorkest USConcert.

Bekijk de aftermovie van UUnited 2019!

UOK jubileumconcert

opera Nabucco – Giuseppi Verdi

In samenwerking met Voorburgs Operakoor en het Utrechtsch Studenten Concert

 • donderdag 24 maart – TivoliVredenburg, Utrecht

Solisten

Nabucco: Martijn Sanders
Abigaille: Gabrielle Mouhlen
Zaccaria: Jasper Leever
Ismaele / Aballo: Deniz Yilmaz
Anna: Jannelieke Schmidt
Fenena: Carina Vinke
Il Gran Sacerdote di Belo : Peter van Hoesel

Krashna Musika

Manfred-symfonie – Pjotr Iljitsj Tsjaikovski
Tweede Pianoconcert – Sergej Rachmaninov

 • zaterdag 9 maart 20:15  – Dominicuskerk, Amsterdam

Een duister verhaal en een krachtig vertoon van virtuositeit. Bereid je voor om weggeblazen te worden door het Krashna-orkest in maart 2019 wanneer we niet één, maar twee werken zullen spelen: de Manfred-symfonie van Pjotr Iljitsj Tsjaikovski en het tweede Pianoconcert van Sergej Rachmaninov.

VU Kamerorkest

Besloten concertlezing met hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder

 • woensdag 30 januari  – VU Amsterdam (besloten)

Deze avond organiseert de VU een (besloten) concertlezing met hun eigen hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder, bekend van DWDD en zijn boeken over ‘muziek en het brein’. Professor Scherder zal zijn verhaal vertellen aan de hand van de muziek die het VU Kamerorkest en het VU Koor ten gehore brengen.

Amsterdamse Tramharmonie

Nieuwjaarsconcert o.l.v. Jacco Nefs

 • zondag 6 januari 12:30  – Paradiso, Amsterdam

Op 1 januari zitten wij er altijd weer klaar voor, het Nieuwjaarsconcert in Wenen. Met een stapel rest-oliebollen en een houten kop. Een gezonde dosis Weense walsen is goed tegen de kater. Wij zijn fan.

Dus dit jaar gaan we dit zelf ook doen! Maar dan zonder de kater, want we stellen het uit tot zondag 6 januari. Waan je in Wenen met alle klassiekers die je verwacht bij een Nieuwjaarsconcert!

Begin het nieuwe jaar goed!

2018

Sweelinck

Jean Sibelius – Ouverture uit ‘The Tempest’, en ‘Pohjola’s Dochter’
Maurice Ravel – ‘Shéhérazade’ voor sopraan en orkest
Kaija Saariaho – ‘Quatre instants’ voor sopraan en orkest
Claude Debussy – ‘La Mer’

Dirigent: Konradin Herzog

De Philharmonie

Johannes Brahms – Ein deutsches Requiem
samen met Vocaal Ensemble Vivavoce onder leiding van Ger Vos
met medewerking van Martha Bosch, sporaan en Robbert Muuse, bariton

Benjamin Britten – Sinfonia da Requiem (alleen op vrijdag)
onder leiding van Carel den Hertog

 • Vrijdag 23 november 20:15 – Westerkerk, Amsterdam
 • Zaterdag 24 november 20:00 – Musis Sacrum, Arnhem

Symfonieorkest De Philharmonie is opgericht in 1999 en bestaat uit – afhankelijk van de programmering – ruim zeventig gevorderde amateurs en semi-professionals. In het voor- en najaar geven we twee concerten, één in Amsterdam (in Paradiso, Muziekgebouw aan het IJ of een andere interessante zaal) en één op wisselende locaties buiten Amsterdam. Ook organiseren we af en toe korte tourneetjes naar bijvoorbeeld Texel of Zeeland. We begeleiden regelmatig koren.

In het diepst van de Rijn wordt een ring gesmeed, een vervloekte ring die de drager ervan absolute wereldmacht geeft. Wanneer het godenrijk hier lucht van krijgt begint er een lange machtsstrijd gedreven door jaloezie en hebzucht, maar ook door liefde, hoop, en verlangen. Laat je door het Sweelinckorkest meenemen in de muzikale reis van Der Ring ohne Worte!

2017

USConcert

Programma: Kossuth van Béla Bartók en de Vierde symfonie van Shostakovich
Dirigent: Bas Pollard

 • 7 december 2017 20:15 – Boskapel, Nijmegen
 • 12 december 2017 20:15 – Dominicuskerk, Amsterdam
 • 14 december 2017 20:15 – TivoliVredenburg, Utrecht

Het Utrechtsch Studenten Concert, oftewel het USConcert, werd in 1823 opgericht. Het USConcert is het oudste symfonieorkest in Nederland, zoals vermeld staat in het Guiness Book of Records! In al deze jaren hebben bijzondere musici met het orkest gespeeld; Franz Liszt, Camille Saint-Saens en Clara Schumann zijn de namen uit het verleden. Het heden kent de namen van Emmy Verhey, Pieter Wispelwey, Tjeerd Top, Floris Mijnders, Remy van Kesteren, Joris van den Berg en Anthony Heidweiller als solisten bij het USConcert.

RQ2017

Programma: Ein Deutsches Requiem, Johannes Brahms
Dirigent: Maarten van der Bijl

 • 4 november 2017 20:15 – Jacobikerk, Utrecht

We hebben een koor gevormd van zeventig mensen. Samen met het beste studenten-symfonieorkest van Utrecht, het USConcert, sopraan Linde Schinkel en bariton Evert Jan Nagtegaal onder leiding van dirigent Maarten van der Bijl gaan we dit meesterwerk uitvoeren in de Jacobikerk in Utrecht, na een aantal intensieve studiezaterdagen sinds september.

Huisconcert

Programma: achtergrondmuziek tijdens een besloten feest

 • 16 september  2017 – Wijk bij Duurstede

Enri en Oda hebben een aantal feestelijke momenten opgespaard en vieren het groots in hun eigen nieuwe stulpje. Als echte muziekliefhebbers kan live muziek die dag uiteraard niet ontbreken. Tijdens de borrel zal ik dan ook een aantal harpstukken ten gehore brengen.

Bruiloft

Programma: Primavera van Einaudi, een arrangement van Willeke de Laak (klarinet) en Inge Pelt

 • 2 september 2017 – Landgoed Salentein te Nijkerk

Op verzoek van het bruidspaar spelen klarinettiste Willeke de Laak en ik een duet tijdens het moment van tekenen. Samen hebben we gezocht naar stukken die het bruidspaar mooi vindt en goed bij de setting passen. Willeke en ik hebben het stuk passend gemaakt voor een duet voor klarinet en harp. Er staat de gasten een mooie muzikale verrassing te wachten!

USConcert

Programma: Four Sea Interludes uit Peter Grimes, Het kind van de violist van Janáček en Brahms’ 2e symfonie
Dirigent: Bas Pollard

 • 22 juni 2017 – Geertekerk Utrecht
 • 24 juni2017 – Geertekerk Utrecht
 • 25 juni 2017 – Muziekgebouw Eindhoven

Dit voorjaar brengt het Utrechtsch Studenten Concert een melancholisch en meeslepend programma. Het concert opent met de Four Sea Interludes van Britten. Deze vier Interludes, uit de opera Peter Grimes, nemen u mee naar een idyllisch dorp aan de Engelse kunst. Het Kind van de Violist van Janáček vertelt een aangrijpend verhaal over leven en dood. In dit werk is een glansrol weggelegd voor onze concertmeester, Lieke Brakkee. Tot slot het schitterende hoofdwerk van dit programma. Laat u zich overweldigen door de warme klanken van Brahms’ Tweede Symfonie.

USConcert – TOURNEE

Programma: Brahms’ 2e symfonie, Het kind van de violist van Janáček en de Four Sea Interludes uit Peter Grimes van Britten. Het slotconcert in Bologna zullen we afsluiten samen met het studentenkoor van Collegium Musicum Almae Matris uit Bologna.
Dirigent: Bas Pollard

 • 27 april t/m 6 mei 2017 – Milaan, Parma en Bologna, Italië

Naast de reguliere concerten, zullen er ook concerten zijn op minder gebruikelijke locaties, voor een publiek dat niet vanzelfsprekend een concert kan bezoeken. Zo zullen wij een kamermuziekconcert geven in een daklozencentrum in Milaan en zal er samengewerkt worden met vluchtelingen in Parma.  Op deze manier hopen wij tijdens de tournee zo veel mogelijk mensen met onze muziek te bereiken.

Dies Natalis

Programma: Achtergrond muziek tijdens het besloten Dies Diner

 • 27 maart 2017 – Universiteit Utrecht

Op maandag 27 maart 2017 viert de Universiteit Utrecht haar 381e Dies Natalis in de Domkerk in Utrecht. Het thema van de viering is ‘Town and gown’. Professor Maarten Hajer, faculteitshoogleraar Urban Futures houdt de diesrede. Daarnaast worden er eredoctoraten, de Docentenprijs en de prijs Jong Docententalent uitgereikt

USConcert en het Utrechts Operakoor

Programma: Ik ben Verdi, Het beste uit zijn opera’s

 • 5 maart 2017 | TivoliVredenburg te Utrecht

Aan de hand van een keur aan topwerken weeft Radio-4 presentator en verteller Edwin Rutten met teksten van de Utrechtse dichter en librettist Ruben van Gogh het verhaal van Verdi tot een kleurrijk geheel. Solisten, orkest en koor pakken spectaculair uit: overdonderend waar Verdi het wilde en weer zacht en subtiel als kwetsbare gevoelens worden bezongen en bespeeld. Een middag om steeds op het puntje van je stoel te zitten, want zo heb je het nog nooit meegemaakt: opera als totaalmuziektheater, betoverend, afwisselend en enerverend. – http://www.utrechtsoperakoor.nl/

USConcert

Programma: Mahler 2
Dirigent: Bas Pollard

17 januari 2017 – Concertgebouw, Amsterdam
14 januari 2017 – Eusebiuskerk, Arnhem
22 december 2016 – Nicolaïkerk, Utrecht